Home » Verandervermogen vergroten: doe spannende dingen tóch!

Verandervermogen vergroten: doe spannende dingen tóch!

Verandervermogen vergroten: de routine om spannende dingen tóch te doen!

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Om deze verandering te kunnen volgen en concurrentie voor te blijven is het nodig dat de snelheid van aanpassen binnen een organisatie minimaal net zo hoog is als daarbuiten. De term verandervermogen wordt mijns inziens te pas en te onpas gebruikt. Daarnaast wordt de term gebruikt zonder dat écht concreet gemaakt kan worden in zichtbaar gedrag wat ermee bedoelt wordt. Dat het verandervermogen cruciaal is voor het succes van organisaties geloven de meeste mensen wel, maar wat het precies is en hoe je dit effectief beïnvloed blijft vaak vaag of onderbelicht.

Wat is verandervermogen precies?

Ik ben van mening dat dit de gewoonte is om voor andere acties te kiezen en deze daadwerkelijk uit te voeren. Met andere woorden, mensen in organisaties zijn bereid om ander gedrag te vertonen (acties) met als doel andere resultaten terug te krijgen. Verandervermogen gaat over tijd, energie en aanpassen van acties.

Waar komt een gebrek aan verandervermogen vandaan?

Geen of te weinig verandervermogen betekent dat mensen blijven doen wat ze altijd deden. Waarmee ze ook de resultaten krijgen die er altijd al waren en de status quo gehandhaafd blijft. Wat mij betreft kunnen daar twee grondoorzaken voor zijn. De verandervisie met daarin de noodzaak is onvoldoende helder. Dit moet een verhaal zijn waar je als het ware heen wordt getrokken. Zonder noodzaak geen verandering! De tweede oorzaak is angst! Angst houdt je op je plek en voorkomt dat je het anders doet. Wij grote mensen praten niet zo graag over angst toch? Dat is misschien niet zo stoer. Laten we het dan net als bij kinderen “spannend” noemen. Doordat we dingen spannend vinden ondernemen we geen actie. Deze angst kan zijn: angst om te falen, angst voor je baan, angst voor een beoordeling, angst wat anderen er van vinden, angst wat anderen ervan vinden etc.

Verandervermogen = meester zijn over angst en gewoontes ontwikkelen om iets tóch te doen

Ik durf te stellen dat verandervermogen gelijk is aan de mate waarin je meester bent over je (ingebeelde) angsten. Dit betekent dat het verandervermogen te vergroten valt door meer te leren over angst en hoe je sterker kunt zijn dan je eigen beperkende gedachtes die in je hoofd worden gecreëerd. Dan gaat het ook over mensen (incl. leidinggevenden ?) aanspreken, constructieve feedback geven in plaats van bang zijn voor reacties. Een vergadering annuleren of doorvragen bij de voorzitter in plaats van te gaan zitten in een meeting en op je telefoon de mailtjes af te handelen. Als metafoor kun je kijken naar kinderen die continue buiten hun comfortzone treden. Door acties te doen die ze nog nooit hebben gedaan of die ze spannend vinden groeien ze enorm. Kinderen hebben een enorm verandervermogen!

Hoe kun jij je eigen verandervermogen vergroten of dat van je team stimuleren?

Je kunt het verandervermogen vergroten door gewoontes te ontwikkelen die acties stimuleren (en angst verkleinen). In mijn masterclasses leer ik deelnemers o.a. hoe focus, houding en taal het verandervermogen (acties en angst) beïnvloeden. Je brein kan onmogelijk alle prikkels verwerken dus richt het zich op de filter die jij meegeeft, je focus. Waar jij op focust dat maak je belangrijk en zorgt voor richting. Als jij jezelf (in je hoofd verteld) dat iets niet werkt dan wordt de kans enorm klein dat het wel werkt. Als je focust en letterlijk uitspreekt dat iets altijd hetzelfde is of typisch organisatie X is dan versterk je daarmee de huidige situatie en beperk je het vermogen tot veranderen. Binnen je team kun je mensen belonen (bijv. met een compliment) als ze tóch actie ondernemen terwijl ze iets spannend vinden.

Hulp nodig? Misschien tijd voor een masterclasses over angst?

Wil jij ook leren om meester te worden over je angsten? Neem dan contact met mij op of schrijf je in voor een masterclass

Building photo created by nikitabuida – www.freepik.com

Open chat
Powered by