Home » Veranderen begint met het maken van een Selfie

Veranderen begint met het maken van een Selfie

Woord van het jaar in 2013

Selfie is in 2013 gekozen tot het woord van het jaar. Een selfie is een foto van jezelf meestal gemaakt met een digitale camera, smartphone of webcam. Op het moment van schrijven maakt bijna iedereen ze. Op instagram is de hashtag van het zelfportret #selfie enorm populair. De populariteit is volgens specialisten toe te schrijven aan een sociale bevestiging (likes op je zelfportret). Je voelt je er goed door als je veel likes op je zelfportret krijgt. Daarnaast ben je zowel fotograaf als onderwerp wat een gevoel van vrijheid geeft.

De relatie tussen effectief veranderen en een selfie

Bij het beschrijven van een verandertraject wordt veelal  naar de huidige situatie (IST) en gewenste situatie (SOLL) gekeken. Waar staan we nu en waar willen we naartoe? Op zich een aanpak waar niks mis mee is. Waar ben jezelf echter in deze beschrijving? Ben jij geen onderdeel van de verandering en daarmee een potentieel onderdeel van de oplossing? Probeer in de toekomst voordat je een IST-SOLL boekwerk gaat dichten eens een selfie te maken. Maak een kritisch zelfportret en bekijk de link tussen jou en de verandering. Wat heb jij gedaan om tot de verandering te komen of wat kan jou inbreng zijn? Wellicht kun jij er anders in gaan zitten? Wellicht vanuit een ander perspectief bekijken of je selfie eens tegen een andere achtergrond maken? Wanneer zou jij meer likes krijgen als change agent?

De kracht van zelfrelfectie

Overigens is zelfreflectie een belangrijke competentie. Het is niet verkeerd om op regelmatige basis een zelfreflectie te doen in de vorm van een selfie. Houdt jezelf een spiegel voor en bekijk je werk, vaardigheden en keuzes. Wie ben je en wat motiveert je? Herken je jezelf wel op de selfie? Om je eigen manier van handelen te reflecteren kun je niet zonder een foto van jezelf. Daarnaast reflecteer je een concrete situatie op een specifiek moment. Hoe kan dit beter geïllustreerd worden dan met een selfie?

Suggestie: maak een selfie van wie je wilt zijn en zet deze als achtergrond op je telefoon. Dit herinnert je eraan wat je doel is!

Foto: Asierromero / Freepik

Open chat
Powered by