Home » Tips om oprecht aandacht te geven
aandacht

Tips om oprecht aandacht te geven

Alles waar je energie en aandacht aan besteed wordt groter! Positief of negatief, constructief of destructief, het wordt krachtiger.Let wel dat je positieve aandacht geeft aan dingen waar je invloed op hebt om teleurstellingen te voorkomen. De kracht van aandacht is misschien bekend, maar waarom is aandacht geven een uitdaging en welke suggesties zijn er die kunnen helpen?

6 Tips voor oprechte aandacht:

  1. Mensen en ervaringen zijn prio 1. Aandacht geven heeft een relatie met keuzes maken / prioriteren. Geef je tijdens het eten aandacht aan je smartphone, gedachten of je tafelgenoten? Hoeveel tijd besteed je aan relaties thuis en op het werk? Het is jouw keuze.
  2. Maak contact. Aandacht geven is contact maken, mensen in de ogen kijken, rapport maken en even niet met jezelf bezig zijn. Het is oprechte intresse in de ander. Niet na het tweede woord zeggen: “dat heb ik ook”, maar doorvragen om het verhaal van de ander boven de tafel te krijgen. Het is een bepaalde mate van afstemming waarbij inlevingsvermogen en respect een belangrijke rol spelen. –> Empathie: het vermogen om je te verplaatsen in de belevingswereld van de ander.
  3. Stel open vragen, vermijd aannames. Door het stellen van goede vragen kom je tot de kern. Vermijdt aannames en invullingen voor de ander. Het is belangrijk dat de ander uitgenodigd wordt om met zijn of haar werkelijkheid te komen. De oplossing zit in het stellen van vragen en niet in antwoorden (of zelf invullen) om te voorkomen dat we voor een ander denken. Dit kan leiden tot inschattingsfouten. In de psychologie heet dit het “false consensus effect” (Ross e.a., 1977). Iemand die op een bepaalde manier naar zichzelf of de werkelijkheid kijkt gaat er vanuit dat anderen ook op deze manier denken.
  4. Verdeel je aandacht en herhaal. Aandacht geven heeft een limiet: je kunt maar een (beperkte) hoeveelheid aandacht geven op een dag. De een wat meer de ander wat minder. Op een gegeven moment is het op. Aandacht is dus een schaarste. Verdeel daarom je aandacht over verschillende mensen / groepen en herhaal dit.
  5. Heb geduld voor resultaat naar voren komt -> verwachtingsmanagement. Als je aandacht geeft heeft dat vaak niet direct resultaat voor jezelf, waardoor het nut niet direct naar voren komt. Een zaadje in de moestijd heeft weken nodig voor je kunt genieten van een rode tomaat. Ook bij aandacht geven aan mensen kan het effect pas op lange termijn naar voren komen. Misschien ook wel niet. Verwacht niks terug. Mocht je wel iets ontvangen is dat een mooi extraatje maar geen doel.
  6. Aandacht geven kost geen tijd maar levert iets op. Je krijgt altijd iets terug ook al lijkt dit van niet. Inzicht in de ander! Aandacht geven hoeft niet veel tijd te kosten. Het gaat erom dat je weet wat er speelt, dat je kunt luisteren en je inleven.
Open chat
Powered by