Home » Ont-moeten: druk verminderen door moeten los te laten

Ont-moeten: druk verminderen door moeten los te laten

Moeten heeft een lading

Het woord “moeten” heeft voor veel mensen een enorme lading. Deze lading heeft vaak minder positieve gevolgen. Het voelt benauwend en levert druk op. Als je veel dingen “moet” doen van jezelf of een ander kan de druk enorm toenemen. Als je daarbij ook nog perfectionistisch ingesteld bent en af moet maken (van jezelf?) waar je aan begint heb je heel wat druk weg te werken. In werk-situaties wordt dit moeten nog meer kracht gegeven door het woord vaak te herhalen “daar moeten we nog iets mee” of “we moeten dit oppakken anders ontstaat probleem X”.

Een aantal voorbeelden:

  • Je moet op tijd komen
  • Je moet er voor je kinderen en partner zijn
  • Je moet direct je email beantwoorden
  • Je moet bereikbaar zijn
  • Je moet afmaken waar je aan begint
  • Etc.

Van wie moet dat?

Van wie moet je dit eigenlijk en moet dit wel echt? Moet dit van een ander of van jezelf? Veelal moet iets van jezelf en als het woord moeten een grote lading voor je heeft creëer je dus je eigen druk. Tijd om te “ont-moeten”. Stop met het woord moeten en neem een woord dat prettiger voor je voelt en kijk wat dit je oplevert. Voor mij werkt het woord “mogen”. Mogen c.q. mag is voor mijzelf een woord met minder lading en druk. Tevens herinnert het mij eraan dat ik een keuze heb. Ik mag deze klus vandaag doen (echter is het niet erg als ik ervoor kies om het later te doen). Ik mag een e-mail beantwoorden (maar mag er ook voor kiezen het later of niet te doen).

Ga voor jezelf na wat het woord moeten voor lading voor je heeft, wat het betekent en of je het nodig vindt te vervangen door een ander woord, wellicht mogen of willen. Wellicht iets anders. Alles is goed als dit je helpt!

Moeten als patroon

Het is goed mogelijk dat je in de loop der tijd een patroon ontwikkeld hebt dat “moeten” triggert: als je smartphone piept, kijk je naar je email en moet (of vanaf nu: mag) je reageren. Probeer je patroon te herkennen en buig de trigger (ook wel anker genoemd) om. Als ik een piepje hoor van mij telefoon, ontgrendel ik de telefoon, zie ik mijn achtergrondafbeelding met daarop de tekst: “je mag verder kijken en mag beslissen te reageren” herinner ik mezelf eraan dat ik veel minder moet dan ik ooit had gedacht!

Business photo created by kues – www.freepik.com