Home » Gamification: Leren door te doen

Gamification: Leren door te doen

Spel-elementen die inspireren om de Mindset van medewerkers op te rekken en het toepassen van nieuw gedrag te stimuleren.

Gamification is het toepassen van spelelementen in een niet game-omgeving zoals op kantoor. Zo wordt gamification ingezet om gedrag te stimuleren: door spel-elementen in te brengen wordt het leren van nieuw gedrag gestimuleerd. Dit maakt gamifaction uitermate bruikbaar bij coaching, trainingen of veranderingen binnen organisaties waarbij het aanleren van nieuw (ander) gedrag centraal staat. De bedoeling van gamification is om medewerkers aan te sporen om hun denken (mindset) en doen (gedrag) te veranderen door concreet te ervaren (bewustwording).

Voordelen van Gamification

  • Emotie stimuleert het geheugen: plezier zorgt voor beter onthouden
  • Feedback in het moment: onderdelen van het spel geven direct terugkoppeling of iets goed of fout is. Zo krijg je in een computerspel extra levens of andere beloningen die je helpen om verder te komen in het spel. Onwenselijk gedrag wordt gecorrigeerd (gestraft) met het kwijtraken van een leven of eerder behaalde beloning. Bij gamification op het werk kun je denken aan het krijgen van goede of foute antwoorden. In het Lean Bordspel wordt je beloond door stappen vooruit te gaan of terug te gaan.
  • Beloningen motiveren om het spel af te maken. In een training zou je kunnen inbedden dat het uitspelen van het spel onderdeel is van certificering.
  • Het geheugen is een context machine. Om makkelijk informatie in ons geheugen terug te vinden wordt informatie gekoppeld aan een context. Leren in een context helpt om gedrag makkelijker te vertonen in de gewenste context. Om dit te stimuleren werkt het Lean Bordspel met sector specifieke vragen: vragen die aansluiten bij jouw werkelijkheid. Dit maakt inleven in echte situaties makkelijker en maakt theorie minder abstract.
  • Motiveren door bij te dragen aan een doel. Het doel van het Versla het verspillingen spel is om verspillingen te elimineren (vertraging te voorkomen) en te versnellen met behulp van Lean principes en technieken. Het doel van dit spel is motiverend en draagt bij aan veel bedrijfsdoelstellingen (voorkom verspillingen en continu verbeteren).

Slimme eenvoud

Welke spellen komen bij jou thuis het meest op tafel? Zijn dat de meest complexe en lange spellen of zijn dat korte een eenvoudige spellen? Het hoeft niet complex te zijn en lang te duren als het maar uitdagend is en het doel en de regels helder zijn. Denk maar eens aan het succes van Pacman, Tetris, Yahtzee, Pesten of Uno.

Het doel van het Lean Bordspel (Versla de verspilling) is helder namelijk zo snel mogelijk bij de klant komen. Daarom zijn de regels eenvoudig en een potje Lean duurt net niet te lang. Ik zie veel simulatiespellen die uren of zelfs dagdelen duren. Besef dat iedereen een eigen leerstijl heeft. In een team bestaat dan ook de kans dat je een leerstijl (bijv. spel) gebruikt die minder aansluiting heeft bij bepaalde teamleden. Door te variëren in leerstijlen spreek je zo veel mogelijk mensen aan. Kortom, liever meerdere vormen en stijlen dan één vorm (Powerpoint of spel) die uren duurt.

Meer weten?

Neem gerust vrijblijvend contact op met Boumans Coaching en Advies voor meer informatie op het gebied van Gamification of het spelen van het Lean Bordspel.

Open chat
Powered by