Home » Zet je angst knop om met NLP!

Zet je angst knop om met NLP!

Vliegangst
Nick: “Maak van angst een motivator!”

In deze blogpost leg ik uit hoe ik vliegangst meester werd met behulp van NLP.

Wat is angst en wat is de functie?

Angst is een emotie die naar boven komt als je denkt in gevaar te zijn. Het lichaam reageert hierop met alertheid en zal zich voorbereiden op overlevingsreacties: vechten, vluchten of verstijven. Het lichaam maakt geen verschil tussen werkelijk of denkbeeldig (irreëel) gevaar. Het twijfelt geen moment en komt in actie om je te beschermen. Van Dale beschrijft het als: “gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid”.

Hoe ontstaat angst?

Of het nu om vliegangst of een andere angst betreft: je angst is ergens ontstaan. Je bent hier namelijk niet mee geboren, het zit niet in je DNA. Ergens heb jij je brein (plotseling / onbewust) geleerd om de emotie angst aan een bepaalde situatie / gebeurtenis te koppelen.

Je brein heeft een negatieve verbinding gelegd tussen angst en plaats (= situatie / gebeurtenis). Om deze angst te ontwijken ga je waarschijnlijk deze plek vermijden waardoor de angst groeit. Je lichaam wil immers gevaar vermijden. De angstverbinding wordt alsmaar groter en sterker door de aandacht die jij eraan geeft.

Daarnaast bestaat de kans dat je over je angst praat en deze op een verkeerde manier aandacht geeft waardoor deze nog meer groeit. Angst beperkt je, waardoor je er vanaf wilt. Het mooie nieuws is dat angst je iets vertelt over jezelf. Als je er goed mee omgaat levert het je iets op. Het geeft je aan wat je nodig hebt. Daar waar je zelf je eigen angstknop hebt aangezet kun je deze ook uitzetten. Om de angstknop uit te zetten moet je je angst begrijpen en doorzien. Heb jij hier de moed voor?

Mijn angst: vliegangst

Ondanks dat ik jaren zonder angst in een vliegtuig stapte heb ik het gepresteerd om mijn brein onbewust te leren dat een vliegtuig (plaats) gekoppeld is aan angst: niet weg kunnen, dicht op elkaar zitten en controle verliezen. Bij mij was het dus niet zozeer het vliegen zelf maar het opgesloten zitten in de lucht, geen stuur in handen te hebben en niet weg te kunnen. Ik ben twee keer eerder ondanks dat ik een ticket had niet ingestapt in het vliegtuig! Dit keer (30 april 2018) was ik vastberaden!

Als NLP Coach ben ik na 5 jaar vermijdingsstrategieën te hebben ingezet vastbesloten aan de slag gegaan om mijn eigen brein te herprogrammeren. Ik wilde mijn negatieve bril vervangen en mijn angstknop uitzetten. Hieronder mijn tips hoe ik dit voor elkaar heb gekregen. Uiteraard kunnen deze tips ook bij andere angsten helpen.

Tip 1: Stel jezelf kritische vragen

Je maakt een denkfout in de manier waarop je naar een gebeurtenis of situatie kijkt. Er is geen echt gevaar op dit moment maar jij maakt je brein dit wel wijs. Deze denkfout kun je oplossen door jezelf kritische vragen te stellen.

  1. Waarom zou ik uit het vliegtuig willen? Dit is leuk, ik ga op vakantie. Door in te stappen verkort ik mijn reistijd t.o.v. de auto. Het is leuk en relaxed. Vliegen levert mij iets op (in tegenstelling tot: het is eng, ik kan beter de auto nemen).
  2. Helpt deze gedachte mij? Helpt zorgen maken over de toekomst mij om te genieten van dit moment? Hoe reëel is het dat deze angst zich manifesteert in een daadwerkelijke gevaarlijke situatie? Zo nee: kan ik zelf een andere gedachte kiezen die mij wel helpt?
  3. Is dit daadwerkelijk een gevaarlijke situatie waardoor ik angstig moet zijn? Zo ja, zouden er dan babies en bejaarden mee mogen?
  4. Kun je iets spannends belevend door geen spannende dingen te doen? M.a.w. Het moet spannend zijn om spannende herinneringen te maken nietwaar (spanning is niet verkeerd, accepteer het)?
  5. Wil je je leven leiden vanuit angst of liefde en vertrouwen? Het tegengestelde van angst is liefde en vertrouwen. Wat heb jij nodig om vertrouwen te hebben of liefde te ervaren? Lachende gezichten van gezinsleden naast je?

Tip 2: Leidt jezelf af

Zodra je de focus op je angst legt wordt je angst groter. Alles wat je aandacht geeft groeit, nietwaar? Aangezien je brein niet met ontkenningen kan omgaan is niet aan je angst denken geen optie. Als je niet aan vliegangst denkt, ga je er net aan denken is het niet? Leidt jezelf af waardoor je de focus op iets anders legt. Je brein kan slechts op 1 ding tegelijk focussen.

  1. Maak foto’s en filmpjes met je smartphone
  2. Leidt je zintuigelijke kanalen af (horen, zien, voelen, ruiken, proeven): luister muziek, lees een boek, schrijf een blogartikel
  3. Maak het beeld van jezelf kleiner, vager, zet het verder weg: zet een zonnebril op (als dat kan) om minder felle kleuren te zien, kijk in een vliegtuig uit een raam ver weg, zie jezelf zitten met een lach in het het vliegtuig. Maak desnoods een plaatje van jezelf op een kleine zwart wit televisie en kijk naar jezelf op die kleine zwart wit televisie 50 meter verderop. Dit is toch niet eng nietwaar? Stop met luisteren naar die motoren en bedenk er een gek muziekje onder.

Tip 3: Stop met praten over je angst

Praat niet continue over je angst. Hoe vaker je zegt dat je vliegangst, hoogtevrees, een spinnenfobie of wat dan ook hebt hoe groter dit wordt. Je praat jezelf letterlijk nog meer angst aan. Op het moment dat je gesprekspartner ook nog bevestigt dat hij of zij dit herkent of ook heeft zeg je tegen jezelf: zie je nou wel, mijn denkfout klopt. Kap met het geloven van je eigen angstige gedachtes! Je wilt nieuwe verbindingen in je hersenen leggen en breken met angstverbindingen, niet ze nog meer aandacht geven. Praat met enthousiasme over vliegen en niet vanuit angst. Praat met een piloot en niet met angstige lotgenoten.

Tip 4: Kijk je angst in de ogen

Alleen door je angst in de ogen te kijken kom je er echt vanaf. Jij hebt je brein geleerd om een verbinding te leggen tussen emotie (angst) en plaats. Je zult naar de plek terug moeten om er een andere emotie aan te koppelen. Dit kan fysiek of in gedachte zijn. Bij het inzetten van hypnose ga je in gedachte terug naar de angstige situatie en wordt deze daarna letterlijk overschreven. Er is dus moed voor nodig. Indien de stap nog te groot is kies dan voor langzame confrontatie: eerst een kopje koffie op het vliegveld (nog niet boeken) of een korte binnenlandse vlucht naar Berlijn

Tip 5: voorkom angst

Angst voorkom je door tijdig naar signalen van je lichaam te luisteren. Als je al gestresst bent door bijv. een hectische leefstijl zul je sneller angsten ontwikkelen. Mocht je bewust worden dat je jezelf ergens een angst aanleert probeer dan op die plek te blijven (indien er geen echt gevaar is). Raak je in paniek? Blijf op die plek! Of ga daarna zo snel mogelijk terug, net zolang tot je volledige kalmte ervaart. Weiger om zo’n plek als onveilig te “bestempelen”. Ga na een auto-ongeluk zo snel mogelijk weer autorijden, desnoods eerst met iemand naast je, ga na turbulentie zo snel mogelijk weer vliegen en bezoek na een bijensteek een imker. Weiger om een negatieve bril op te zetten en eigen angsten te triggeren.

Ik wens je onwijs veel succes met je moedige interventies! Achteraf valt het altijd mee en het levert je altijd iets op!

Vragen, opmerking of suggestie? Neem gerust contact op.

Hartelijke groet Nick

Open chat
Powered by