Home » Launch & Learn – wacht niet op perfectie

Launch & Learn – wacht niet op perfectie

Launch & Learn

Anthony Robbins beschrijft in zijn boek “Je ongekende vermogens” dat kennis het grootste kapitaal is in deze tijd. Kennis alleen is echter niet genoeg om succesvol te zijn, daarvoor is actie nodig met de juiste timing. Hij beschrijft dan ook dat kennis potentiële macht is waarbij de kracht in de actie zit. Albert Einstein zei: “als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt”. Tijd voor actie met het Launch & Learn concept om met kennis en ideeën ook daadwerkelijk tot actie te komen.

Bij het leveren van producten beseffen bedrijven dat snelheid belangrijk is. Een product dient snel op de markt te verschijnen voordat concurrenten ermee aan de slag gaan. Producten die op de markt komen zijn zelden tot nooit volmaakt. Als voorbeeld kan gerefereerd worden aan de markt van de mobiele telefonie. Een smartphone is nog maar net gelanceerd en er wordt al gewerkt aan een nieuwe variant die nog beter is. Consumenten die een smartphone kopen worden vaak bij in gebruikname gevraagd om de software te actualiseren (updaten) omdat er inmiddels een vernieuwde versie van het besturingssysteem beschikbaar is. Daarnaast worden producten verbeterd door feedback van de gebruikers. Een langdurig testproces vanuit de leverancier is duur, niet alle testgevallen zijn te simuleren en vanwege de doorlooptijd loopt men het gevaar dat concurrenten eerder zijn met de lancering van een product. Bedrijven lanceren vaak een minimaal werkend product (Minimal Viable Product – MVP). Vaak worden zelfs testen uitgevoerd door echte consumenten (“in home use test” of “iHUT”) voordat een product voor het grote publiek op de markt komt.

Minimal Viable product

Een MVP is het minimaal werkbare product (allerkleinste, meest minimale, snelst te creëren  product) dat de meest cruciale vraag beantwoord: “wat zijn de behoeften van de klant”? Lean Startups weten het als de beste: om snel en efficiënt te ondernemen moet een product zich in de praktijk bewijzen. Ook bij een Agile werkwijze wordt een MVP gemaakt om zo snel mogelijk waarde toe te voegen voor de klant en bij te kunnen stellen op basis van feedback. Zo begon Groupon met een simpele website die in een middag was gemaakt en waarbij besteld moest worden via email. Facebook startte als universiteitenwebsite voor Harvard studenten en in tien jaar tijd zijn er 7 generaties iPhone gelanceerd met ook nog tussen versies (“S”-varianten). Zijn deze producten nu volmaakt? Nee, de feedback en ontwikkelingen gaan door.

Launch and Learn. Everything is progress.

Danielle LaPorte

Tips en stappen voor Launch & Learn

Launch & Learn (realiseer en leer) zijn twee krachtige termen die actie en korte feedbackloops met het daarbij behorende verbeterpotentieel illustreren. Met de volgende stappen kun jij ook minimaal werkbare producten maken en leren van feedback tijdens je dagelijkse werk. Ook als onduidelijk is wat een klantwens is kan door experimenteren met Launch & Learn cruciale informatie boven tafel komen. Met Launch & Learn is het mogelijk snel resultaat te laten zien en waarde toe te voegen, snel bij te sturen en af te rekenen met een overmaat aan planning, micro-management, analyses en controles.

Hieronder volgen de elementen van het Launch & Learn principe:

 1. Stop met denken dat het mogelijk is om in één keer het ideale en volmaakte idee te realiseren en ook nog de eerste zijn met dit idee. Reid Hoffman, oprichter van LinkedIn, zei ooit: “If you are not embarrassed by the first version of your product, you’ve launched too late.” Deel met de mensen om je heen dat je staat voor Launch & Learn en refereer hieraan op de goede momenten (bijv. bij besluitvorming).
 2. Maak een minimaal maar doeltreffend plan (het concept) dat waarde toevoegt. Streef naar maximaal één pagina (max. 1-A3). Dit is namelijk niet het laatste plan. Op basis van feedback volgen er nog velen
 3. Launch (realiseer) het plan! Just do it! You can! Houd het eenvoudig en maak het later beter!
 4. Learn: verzamel feedback en zie feedback als een cadeau ! Ga constructief met feedback om, zie het niet als kritiek maar als kans en bedank mensen voor de feedback. Het maakt het idee, presentatie of product immers nog beter.
 5. Maak op basis van feedback indien nodig een nieuw minimaal plan (stap 2) en Launch & Learn opnieuw (stap 3+4). Volg dit net zo lang totdat het doel bereikt is.

Voorbeelden Launch & Learn tijdens het dagelijkse werk

 • Het geven van een presentatie van 2 uur: doe een minimale voorbereiding en maak een presentatie in de vorm van een MVP en voer de presentatie uit. Na het eerste uur vraag je het publiek om korte feedback, is dit wat jullie ervan verwacht hebben? Wat is er nodig om deze presentatie nog beter te maken (sneller, langzamer, meer detail, minder vakjargon, etc.)? Verwerk de feedback om het tweede uur van de presentatie nog beter te maken! Improviseer als dat de waarde van de presentatie (MPV) vergroot!
 • Maak een website demo in PowerPoint in plaats van een online demo. Dit bespaart programmeerwerk maar maakt het concept visueel en geeft je direct de mogelijkheid om feedback mee te nemen voordat je daadwerkelijk online aan de slag gaat.
 • Op zoek naar een plan- realisatiebord? Open een gratis www.trello.com account en maak een plan realisatiebord met de slimste eenvoud (drie kolommen: TODO, DOING, DONE). Op basis van feedback verbeter je het bord.
 • Launch & Learn een standup i.p.v. een zittende vergadering. Ga om een bord staan om effectiever te vergaderen en het vergaderdoel te halen. Evalueer vervolgens of de standup (staande vergadering) waarde heeft toegevoegd.
 • After dinner dip tijdens een vergadering of training? Launch & Learn eens een “Energizer”. Op internet zijn diverse voorbeelden te vinden. Bereid een Energizer voor en haal deze bagage uit je koffer op een magistraal moment (de dip). Vraag de groep na afloop wat ze ervan vonden en hoe een Energizer nog beter zou kunnen bijdragen?
 • Knip een planning op in korte iteraties (Agile) bijv. 2 weken. Lever iedere twee weken een product op en vraag om feedback verbeter niet alleen het product maar ook het proces.
 • Verdeel de werkdag in twee dagdelen. Evalueer tijdens de lunch middels zelfreflectie hoe je de dag ervaart (productief? zwaar? veel vergaderingen?). Verbeter tijdens het tweede dagdeel je eigen werkdag en ga met een beter gevoel naar huis dan tijdens de lunch

Ik hoor graag wat jouw Launch & Learn ervaringen en tips zijn! Neem voor vragen of suggesties gerust contact op.

Infographic vector gemaakt door freepik – nl.freepik.com

Open chat
Powered by