Home » Kleine gewoontes aanpassen kunnen tot grote veranderingen leiden

Kleine gewoontes aanpassen kunnen tot grote veranderingen leiden

Keuzes maken

Veranderen heeft te maken met keuzes maken. Bij een keuze verlies je de optie die je niet kiest. Van nature vinden we dingen verliezen onprettig. Een gewoonte is een handeling die gedaan wordt zonder dat daarbij nagedacht hoeft te worden (onbewust) en er is geen motivatie nodig om de gewoonte uit te voeren. Het is als het ware een herhaaldelijke handeling (patroon). Zowel het aan- als afleren van een handeling is niet gemakkelijk, het kost tijd en inspanning om iets routinematigs aan te passen.

Tiny Habits

BJ Fogg heeft een methode ontwikkeld die tiny habits (kleine gewoontes) heet. Volgs Fogg kun je het beste kleine gewoontes aanpassen die weinig moeite kosten. Hierbij is het essentieel dat je de kleine (nieuwe gewoonte) koppelt aan een routinematige handeling (trigger / anker). Deze nieuwe gewoonte voer je dagelijks uit om het nieuwe patroon in het onderbewuste in te stellen zodat de nieuwe gewoonte een routine wordt. De kracht van de werking zit in de eenvoud wat leidt tot motivatie.

Taal wordt gebruikt volgens het volgende patroon om de nieuwe gewoonte te installeren: “Nadat ik (bestaande routine / trigger) doe ik (nieuwe gewoonte)”.

Uiteraard ben ik hier zelf mee gaan experimenten:

  • Nadat ik na een werkdag mijn PC afsluit zet ik mijn werkmail uit op mijn smarthone
  • Nadat ik een kop koffie uit de automaat tap drink ik een glas water
  • Nadat ik mijn ogen ’s morgens op zeg ik tegen mijzelf dat dit een fantastische dag wordt

Voor mij werken deze kleine aanpassingen in gewoonten en realiseer ik mij dat dit ook vaak bij jonge kinderen (onbewust) toegepast wordt om ze routine te leren:

  • Nadat je je schoenen aandoet om de deur uit te gaan, ga je naar het toilet
  • Nadat je je pyjama hebt aangedaan gaan we tanden poetsen
  • Nadat jezelf je tanden hebt gepoetst, poetsen je ouders na

Je leven is een som van gewoonten

Foto: Shayne_ch13 / Freepik

Open chat
Powered by