Home » Team Fase en coachstijl

Team Fase en coachstijl

In welke fase bevindt het team zich dat je begeleidt en wat hebben ze nodig om te groeien?

?Gratis infographic ter inspiratie! ? (klik voor download)

In welke fase bevindt het team zich dat je begeleid en wat hebben ze nodig om te groeien? Een kernvraag waar je als (Agile-Lean) Coach continue naar op zoek bent. Dit betekent ook dat je als coach je stijl zal moeten afstemmen op de groep om maximaal effectief te zijn.

Een feedbackworkshop voor een team dat in een lage teamvolwassenheidsfase zit is zeer waarschijnlijk niet helpend. Daarnaast duren meetings in lagere volwassenheidsfasen vaak lang omdat meningen uitgebreid aan bod komen. Is dat een verwijt naar de groep of past dat bij de fase waarin het team zit en moet men hier eerst doorheen alvorens een overleg effectief en nuttig kan zijn?

Het model van Tuckman i.c.m. het model van Hersey en Blanchard over teamvolwassenheid zie ik als een waardevol instrument om te kijken waar teams staan en welke situationele leiderschapsstijl ze nodig hebben om naar een volgende fase te komen. Marijke Lingsma heeft dit begrip verder uitgewerkt o.a. in het boek aan de slag met teamcoaching (Lingsma 2012). Zij noemt de vier niveaus M1, M2, M3 en M4, waarbij de “M” staat voor maturity (volwassenheid).

Hiermee weet je ook welke stijl (en tools) je kan inzetten als coach om nog beter aan te sluiten en waar je een teamleider in kunt begeleiden om een team naar een volgende fase te helpen. In een Agile team is dit overigens vaak de scrummaster. Neem je het eigenaarschap over en leidt jij het team naar de volgende fase dan ben je op korte termijn waarschijnlijk succesvol maar de vraag die ontstaat hoe het team zichzelf (of onder leiding van een scrummaster) zichzelf naar een volgende fase helpt zodra het terugvalt naar een lagere fase (bijv. door verloop in het team en komst van nieuwe teamleden) blijft dan onbeantwoord.

Uiteraard is er heel veel te vinden over deze onderwerpen en theorieën. Ik was op zoek naar een makkelijk uitlegbare grafische leidraad. Iets wat je erbij kunt pakken of zelfs op een poster kunt afdrukken om een team te helpen bij bewustwording. Wellicht helpt het jou bij je coaching of je team bij het leren!

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ultieme tip of ervaring om een team te helpen naar de volgende volwassenheidsfasen en lees dit graag als commentaar onder dit artikel zodat ik hiermee de inhoud kan challengen c.q. verbeteren 🙂

Open chat
Powered by