Home » Help ik kan gedachten niet stoppen!

Help ik kan gedachten niet stoppen!

Mensen denken altijd!

Onze hersenen kunnen we niet uitschakelen want die werken 24/7. Kortom we kunnen niet stoppen met denken. Het denken valt op als men er aandacht aan schenkt. Ben jij een kampioen in gedachten analyseren, piekeren of (over)denken? Je aandacht is dan niet in het nu (heden) maar in het verleden of de toekomst. Je denkt na over het verleden of iets wat een mogelijk scenario is in de toekomst. Bij piekeren of malen herhalen gedachten zich zelfs onophoudelijk. Het lijkt alsof je geen controle hebt over je gedachten. Je kunt ze niet stoppen en ligt er zelfs wakker van. Is het je werk on denkwerk te doen? Deze mensen hebben vaak een grotere uitdaging om ook buiten het werk niet in het hoofd te zitten.

Onderstaande tips kunnen je helpen:

  1. Zoek afleiding: piekeren doe je vaak in een negatieve stemming. Zoek afleiding (bijv. Sporten) om uit de negatieve stemming te komen. Afleiden kan ook door jezelf op een sterk positieve gedachten te richten. Ga in gedachten naar een moment waar je blij, ontspannen en gelukkig bent. Voel intens dit moment en beleef het als het ware opnieuw.
  2. Leef in het moment: denk niet aan gister of morgen maar concentreer je op het nu. Gebruik je zintuigen om de wind te voelen, de sterren te zien of de blijheid van je kinderen te zien bij het eten van een ijsje.
  3. Verklein negatieve gedachten: maak deze gedachten kleiner, zwart wit en plaats het beeld bij deze gedachten verder weg. Dat voelt al prettiger is het niet?
  4. Laat controle los en accepteer: het kan niet altijd gaan zoals jij wilt en je kunt niet overal controle op hebben.
  5. Ga eens voor geluk i.p.v. gelijk: gelijk halen kan veel energie kosten en zelfs relaties beschadigen. Ga voor geluk!

Foto: Kjpargeter / Freepik

Open chat
Powered by