Home » Geluk vergroten met tevredenheid
Geluk

Geluk vergroten met tevredenheid

Geluk zit van binnen, leer het aan te spreken op momenten dat jij het nodig hebt!

Wat is geluk?

Geluk is een positief gevoel (emotie) dat sterk verbonden is met tevredenheid. Geluk en tevredenheid kunnen niet los van elkaar worden gezien. Als je gelukkig bent, betekent dit dat je ook tevreden bent nietwaar? Een bedrijf met veel gelukkige klanten heeft een hoge klanttevredenheid is het niet?

Mensen zijn tevreden als in hun behoeften (verlangens) is voorzien. Een hoge klanttevredenheid betekent dat klanten in hun behoeften en wensen zijn voorzien en dat een dienst of product voldoet aan de verwachtingen.

Geluk is te omschrijven als een tevreden gevoel met wat je hebt, waarbij je accepteert hoe je bent en dankbaar bent voor wat er wel is. Je hebt geen onrealistische of destructieve verwachtingen die je ontevreden maken. Zoals je in de volgende afbeelding kunt zien ben je tevreden als voldaan is aan je verwachtingen.

Als je een verwachting hebt die het resultaat geeft waar je op rekende (wat je vermoedde) dan ben je tevreden

Nick Boumans

Geluk, verwachtingen en niet hoeven….

Ken je het gevoel dat je op vakantie bent en niet naar je werk hoeft? Ken je het gevoel van niet hoeven: op te staan, nadenken welke kleren je aantrekt, nadenken wat je kookt, plannen wanneer je wast, strijkt en schoonmaakt, autorijden, naar een afspraak te gaan, op je werk te verschijnen etc.?

Zou het zo kunnen zijn dat je je gelukkiger voelt als je minder hoeft, als iets niet nodig is of als het niet moet? Geluk hangt samen met minder moeten en hoeven. Als minder hoeft, zijn de verwachtingen lager en ben je sneller tevreden. En…. tevredenheid hangt nauw samen met geluk

Wat maakt geluk zo belangrijk?

Geluk is leuk en voelt goed. Het helpt om persoonlijke ambities en doelen te bereiken Daarnaast werkt geluk aanstekelijk bij contacten met anderen. Als geluk aanwezig is heeft dit een positief effect op  jezelf, situaties en anderen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat positieve of gelukkige mensen problemen beter en sneller oplossen. De positieve verwachting van goede dingen maakt dat sneller opties en kansen gezien worden zodat ernaar gehandeld kan worden.

Vanuit de evolutietheorie zijn er onderzoeken die aantonen dat negatieve emoties aansporen om te vechten of te vluchten omdat ze stoffen aanmaken in het lichaam zoals adrenaline. Positiviteitsonderzoeker en Psycholoog Barbara L Frederickson (Broaden- and Build theory) ontdekte de rol van positieve emoties. Positieve emoties als geluk sporen aan om te leren en te groeien. Ze creëren dus een andere manier van denken die gericht is op het zoeken naar een win-win die tevens relaties en omgang met anderen bevordert.

Tot slot tonen Britse en Canadese studies  aan dat mensen met een positieve kijk op het leven gezonder leven en daardoor langer leven.

Schijnbaar geluk

In de huidige maatschappij (waar ook ik in leef en onderdeel van ben) menen mensen geluk te bereiken door hard te werken en veel geld te verdienen. We zoeken dus naar een goed gevoel over onszelf en het leven en denken dit te vinden in salaris, auto’s, huizen en zwembaden. Succesvolle mensen in Hollywood hebben dit ook dus dit zal wel geluk zijn is het niet? Dit wordt versterkt door ideaalbeelden op Social Media die veel “likes” krijgen.

Mensen zijn van mening dat korte termijn middelen je op de lange termijn gelukkig(er) maken. Een sportauto en een vrijstaande villa lijken het doel. Betekent dit dat men ongelukkig is als dit weg valt?

Het korte termijn, materialistische geluk is schijnbaar geluk. In werkelijkheid zijn het allemaal middelen en diensten die ontworpen zijn om ons af te leiden van daadwerkelijk geluk. Geluk zit in de waarde van de dag en niet in de droom over (het bezit van iets) morgen.

Een rustig en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes in combinatie met constante rusteloosheid

Albert Einstein

Gelukkig zijn lijkt het doel van het leven

Gelukkig zijn lijkt het doel van het leven. We wensen elkaar met de feestdagen een “gelukkig nieuw jaar” en veel bedrijven hebben een verdienmodel aan het gelukkiger laten lijken van mensen.

Psychiater en auteur van het boek Borderline Times, Dirk de Wachter pleit in een interview met de NPO om een beetje ongelukkig te zijn. Volgens hem is gelukkig zijn niet het doel van het leven maar het gevolg van een goed leven (een gevolg en geen doel op zich). Hij zegt dat mensen massaal ongelukkig worden omdat ze obsessioneel met gelijk bezig zijn. Geluk is volgens de Wachter geen doel op zicht maar een gevolg van een goed leven.

Door de afschaffing van het paradijs is er niks meer na dit leven waardoor het allemaal in dit leven moet gebeuren. You only lives once (YOLO), “je leeft maar één keer”, carpe diem! Kansen moeten direct gegrepen worden, voor het te laat is. We kunnen het ons niet veroorloven om ongelukkig te zijn. Geluk wordt gezocht in snelheid en niet in rust.

De Wachter stelt verder dat we leven in een pillenmaatschappij waarin een ongelukkig gevoel een afwijking van de norm is waarbij een ziekte wordt toegekend. Volgens de Wachter zit de oplossing in het aanvaarden van een beetje ongeluk waardoor depressies worden vermeden.

Tips om je gelukkiger te voelen

  1. Wees je bewust dat geluk samenhangt met tevredenheid. Ga op zoek er voor jou nodig is om tevreden te zijn.
  2. Stop met zoeken en streven naar dingen die je niet hebt maar waardeer wat je wel hebt want dan stijgt je tevredenheid. Houd een maand lang een dankbaarheidslogboek bij waarin je per dag drie dankbare momenten opschrijft. Hier zijn ook apps voor. Zelf heb ik positieve ervaringen met Five Minute Journal op de iPhone.
  3. Wees je bewust van schijnbaar geluk. Geld maakt niet gelukkig
  4. Denk vaker: “Zoals het nu is, is het prima!”. Zoek niet naar bijzonder en speciaal maar wees blij met de gewone dingen!
  5. Als je vergelijkt, vergelijk dan eerlijk. Kijkt niet naar wat een ander heeft maar geniet van hoe jij zelf leeft. Lees hiervoor ook mijn artikel: Vergelijken, eerlijkheid en rechtvaardigheid
  6. Je kunt tevredenheid sneller bereiken door minder te verwachten. Voorkom onrealistische en destructieve doelen. Lees hiervoor ook mijn artikelen over ont-moeten en urgentieverslaving.
  7. Tevredenheid zit in details, in kleine dingen. Gebruik je zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven) om tevreden te zijn met details. Denk hierbij aan de geur van herfstbladeren bij een boswandeling, het zien van mooie kleuren etc.
  8. Durf af te wijken van de norm. Groter, sneller en meer is niet per definitie beter. Durf af te wijken en laat zien dat er voor jou wel een moment is dat iets genoeg is. Stop met de marathon zonder einde!
  9. Besef dat geluk geen moment is waar je op wacht maar dat je zelf kunt creëren door anders te denken en tevreden te zijn.

People photo created by photoangel – www.freepik.com

Open chat
Powered by